Frågan är om inte shetlandsponnyn är en av de bästa allroundhästar som finns. Trav, hoppning, galopp och körning … Ja, trots att en shetlandsponny bara är en dryg meter hög så kan den göra allt det – och lite till!

Text: Anna Sellberg • Foto: Getty images

Shetlandsponnyn kommer ursprungligen från Shetlandsöarna, som ligger norr om Skottland. Här blåser det nästan jämt, och när vindarna från havet sveper in över de små öarna, är det tur att både ponnyer och får har tjocka vinterpälsar. Att shetlandsponnyn blivit så liten, beror framförallt på miljön.När det är ont om bete, klarar sig små hästar bättre än stora. De överlever även riktigt tuffa vintrar, och får nya föl våren därpå, och blir de som för sina anlag vidare.

Tjock päls

En sak som kännetecknar shetlandsponnyn är den tjocka hårremmen. På vintern kan du lätt gömma handen i den. Närmast kroppen har ponnyerna korta, täta strån, och ytterst långa, blanka.

När det snöar eller regnar, är det bara utsidan på hårremmen som blir våt eller kall. Ibland kan snön till och med frysa fast i det yttersta lagret av pälsen på ryggen. Men sticker du försiktigt in ngret i pälsen och känner intill hästens kropp, är den alldeles varm och torr där. Shetlandsponnyn har också tjock man och svans.

A-ponny

Mankhöjden för en vanlig shetlandsponny får vara max 107 centimeter. Det betyder att shetlandsponnyn räknas som en A-ponny inom tävlingsvärlden. Sedan finns det också minishetlandsponnyer. De är inte en egen ras, utan bara väldigt små individer. En minishettis får inte bli högre än 86 centimeter i mankhöjd. Om den blir större, räknas den som en vanlig shetlandsponny.

En större variant

I USA har man avlat fram en lite större och elegantare shetlandsponny. Där har man korsat in andra raser, som hackneyponny och welsh mountain. Resultatet har blivit en liten elegant vagnshäst som ofta används till uppvisningar i bland annat körning. De långbenta, ädla amerikanska shetlandsponnyerna är långt från de lurviga ursprungshästarna på öarna i Nordatlanten …

Användning

I Sverige används shetlandsponnyn både till ridning och körning. Ofta hittar du dem på ponnylekis och 4H-gårdar. Där fungerar de som populära och trygga hästar för riktigt små barn, som just har börjat med hästar.

Även om shettisar är väldigt starka är det sällan man ser någon som är äldre än 10-11 år rida en shetlandsponny. När ryttarens ben börjar hänga långt ner mot marken, är det helt enkelt svårt rida på ett vettigt sätt, hur gärna man än skulle vilja.

Ponnytrav

Om du har vuxit ur din shetlandsponny, men ändå vill behålla den, kan du testa att köra ponnytrav. Börja med att gå en kurs på en ponnytravskola. Det är som en ridskola, fast man håller på med trav i stället, och de brukar ha både russ och shettisar i stallet. Även inom galoppen finns det shetlandsponnyer, och säkert har du sett galoppracet från Friends Arena på TV? Små och snabba flyger de runt arenan, med sina små jockeyer på ryggen!

Sportkörning

Shetlandsponnyn är också en bra ponny till sportkörning. Att ta en tur med häst och vagn, är både mysigt och bra motion. Många som har shetlandsponnyer, tävlar med dem i sportkörning, ända upp till SM-nivå. I maratonhindren har shetlandsponnyerna stor nytta av att de är så små. De kan vända snävt och snabbt, och kommer runt mycket fortare än ett fyrspann med stora hästar gör.

En trogen kompis

Det viktiga om du köper en shetlandsponny, är att den inte bara får ”gå som sällskap” till en annan häst.
Shettisar är starka, kloka och energiska små hästar, som älskar att arbeta. De behöver motion,
Ger du din shetlandsponny både tid, motion och kärlek så har du en trogen kompis för alltid!
precis som en större häst gör. En shetlandsponny som bara går i hagen blir lätt överviktig, och kan drabbas av fång och andra välfärdssjukdomar. Så skaffar du en shetlandsponny – var beredd på att ge den både tid, motion och kärlek. Gör du det, så har du en trogen kompis för alltid!
Vill du veta mer om shetlandsponnyer så besök shetlandssällskapets hemsida: www.wordpress.shetlandsponnyn.se.

RASFAKTA

Namn: Shetlandsponny
Ursprung: Shetlandsöarna
Mankhöjd: högst 107 cm. Får max vara 105 cm hög som treåring för att bli stamboksförd. En minishetlandsponny får vara högst 86 cm hög.
Färg: Alla färger utom tigrerad (prickig)
Används till: ridning, körning, ponnytrav, galopplöp, trickträning och mycket mera

Visste du att …

… shetlandsponnyn ligger på femte plats på listan över Sveriges vanligaste hästraser.

… många shetlandsponnyer arbetade i kolgruvorna som fanns i England under 1800-talet. De små hästarna arbetade månader i sträck nere i de mörka gruvgångarna, där de hade stall och fick foder och vatten.