Den danska knabstruppern är en riktig allroundhäst. Du hittar den både på hoppbanan, ridskolan och framför vagnen – eller som cirkushäst, klädd i glitter och plymer!
Text: Anna Sellberg, Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Danmark, men har troligen spanska förfäder.
Mankhöjd: 140 till 160 centimeter, men både större och mindre hästar förekommer.
Utseende: Kan variera beroende på om det är en ponny eller en stor häst.
Färg: Oftast tigrerad i olika varianter, men det finns också bruna, fuxar och pärlvita.
Användning: En trevlig allroundhäst som trivs både som rid-och körhäst.
Övrigt: Många cirkusar använder knabstrupper. De har en annorlunda färg, lätt för att lära, och gillar att showa och visa upp sig!
Det var i början av 1800-talet som en slaktare från Fläbe i Danmark, köpte ett sto av en spansk legoknekt som blivit tillfångatagen. Stoet hette Flaebehoppan (uttalas Fläbehoppan) och var en vacker häst. Hon var stickelhårig fux med små vita fläckar, och vit man och svans. Tyvärr finns det ingen bild på henne, men många har beskrivit henne och hur hon såg ut. Flabehoppans nya ägare tog med henne hem till Flaebe på Själland. Under åren som följde användes stoet både som körhäst och till avel. Far till fölen var olika hingstar av fredriksborgsras. Ofta ärvde fölungarna sin mors tigrerade färg. Flaebehoppans sonson Mikkel kom så småningom att bli en av rasens stamfäder. Namnet har knabstruppern för övrigt fått genom att en stor del av aveln skedde på en plats som heter Knabstrup Hovedgård.


Körhästar

Från början användes de prickiga hästarna framförallt som körhästar. För att orka dra stora vagnar på ojämna, leriga vägar, eller jobba många timmar på åkern, behövdes styrka och tyngd. Man använde framförallt fredriksborgshästar i avel, och reultatet blev stabila hästar som nästan liknade kallblod. Knabstruppern har dock aldrig räknats till kallbloden, utan är ett varmblod.


Allroundhästar

Under 1900-talet började det danska samhället att förändras. Lastbilar och traktorer ersatte hästen inom jordbruket, och i stället blev fritidsryttarna allt fler. Nu började man avla för att få fram en tigrerad ridhäst, i stället för den tyngre vagnshästen. Och den häst vi oftast ser nuförtiden, är resultatet av den aveln. Dagens knabstrupper är oftast mellan 140 och 160 centimeter i mankhöjd. Den är en utmärkt ponny och allroundhäst som passar alla i familjen. Genom att knabstruppern är viktbärande, men ändå inte så stor, har många av dem genom åren blivit väldigt populära ridskolehästar. En del används också till westernridning eller som voltigehästar. Många knabstrupperhästar blir även inkörda, och tävlas i sportkörning.


Tigrerad men prickig?

Knabstrupperns speciella färg kallas för tigrerad. Man vet inte riktigt varför färgen fått det namnet – tigrar är ju faktiskt randiga! Men förr kallades stora kattdjur allmänt för ”tigre” på spanska, och än idag kallas den fläckiga jaguaren för ”el tigre” i flera Sydamerikanska länder. Eftersom de prickiga hästarna över hela världen ofta har spanska anor, så har ordet kanske fått följa med.


Olika färger

Det finns flera olika typer av tigrerad. En leopardtigrerad häst är vit med svarta eller bruna fläckar över hela kroppen. På huvudet och benen är fläckarna ofta mindre och fler. Ibland föds leopardtigrerade hästar med mörkare hals och huvud, och fläckarna kommer fram när hästen blir äldre och den mörka färgen börjar blekna. En schabraktigrerad häst har en grundfärg, som brun eller fux. Över korset och ryggen har den ett stort vitt fält, ibland med mörkare fläckar i. En häst med färgen snöflinga är mörk med vita fläckar på hela kroppen. En stickelhårig, melerad, häst har en grundfärg, som kan vara brun eller fux. I den finns det massor av ljusa hårstrån blandade med större och mindre vita fläckar. Den här hästen föds ofta enfärgad och ljusnar när den blir äldre. Sedan finns det faktiskt enfärgade knabstrupperhästar också. De har varken prickar eller byter färg med åren, utan är helt vanligt enfärgade bruna eller fuxar. De räknas dock ändå som knabstrupper, förutsatt de har föräldrar som är med i stamboken.


Prickiga ponnyer

När man bildade den danska föreningen för knabstrupper 1970 fanns det vissa prickiga hästar med stamtavla och härstamning, och andra utan. För att inte gå miste om några individer, tillät man alla tigrerade hästar av varmblodstyp att registrera sig som knabstrupper. Det gjorde att de olika individerna inom rasen fortfarande kan variera en hel del i utseende och storlek. Det finns till och med riktigt små, prickiga ponnyer som importerats till Danmark från Storbritannien, och sedan registrerats som knabstrupper.

Den svenska föreningen för knabstrupper bildades 1990. I dag finns det omkring 120 hästar av den här rasen i vårt land. Varje år föds ett tjugotal svenska knabstrupperföl, och det finns sju hingstar i avel.


Visste du att…
…Pippi Långstumps häst, Lilla Gubben, inte var en knabstrupper? Han var en vanlig avblekbar skimmel, en vit häst som man hade målat svarta prickar på!


Vill du veta mer om knabstruppern?
Gå in och titta på svenska knabstrupperföreningens hemsida: www.knabstrupper.se
Här hittar du information om föreningen, fakta om tigerfärgen och annat.