Det är lätt att känna igen en fjordhäst med sin klippta upprättstående man, långa pannlugg och så färgen såklart. En fjordhäst är alltid black, som är en ursprunglig viltfärg.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Västra Norge.
Mankhöjd: Cirka 135-150 cm.
Färg: Brunblack, rödblack, musblack, vitblack och isabellblack.
Temperament: Lugn, men samtidigt pigg och framåt. Fjordhästen kan användas till allt: I skogsbruket, jordbruket, som körhäst, ridskolehäst, handikapphäst, till dressyr, hoppning, galopp, jaktritter och som familjehäst. Den är rörlig och smidig trots att den har en ganska kraftig kroppsbyggnad.


Ursprung

Fjordhästen har sitt ursprung i västra Norge, där man bedrivit hästavdel sedan vikingatiden. Rasen anses vara en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. Den är den ras som är mest lik tarpanen och przewalskihästen, som är den enda nu levande äkta vilda hästrasen. Det tuffa livet i den karga fjällterrängen har gjort fjordhästen mycket tålig och gett den ett mycket bra terrängsinne. De otillgängliga områdena har skyddat rasen från korsning med andra raser, vilket har lett till att den har kvar mycket av sitt ursprungliga utseende och sin karaktär.


Kroppsbyggnad

Fjordhästens huvud ska vara litet och ha en platt och bred panna, en kort och gärna lite konkav (inåtbuktande) nosrygg, stora uttrycksfulla ögon och korta, lite lågt ansatta öron. Halsen ska vara smidig med en stolt hållning och manken väl markerad. Bogen ska vara lagom liggande och muskulös. Fjordhästens rygg ska vara medellång och stark. Bröstet ska vara djupt och stort och korset långt och lite sluttande. Benen ska ha väl markerade ledgångar och grova senor. Skenorna ska vara korta och breda. Hovarna ska vara medelstora, runda och starka med en bra hornkvalitet.


Primitiva tecken

Fjordhästen har mer eller mindre så kallade primitiva tecken som:
– Mörkt i mitten av pannlugg, man och svans.
– Mörk rand längs ryggen som kallas för ål.
– Mörka tvärränder på underarmar, knän och hasar som kallas för zebratecken.
– Mörka tvärränder över manken som kallas för grepp.


Visste du att…

…fjordhästen också kallas för fjording?
…många fjordhästar är under 148 cm i mankhöjd, men brukar inte kallas för ponny? De är viktbärande och kan ridas av både barn och vuxna.
…enligt traditionen ska fjordhästen ha stubbman som klipps i en båge, men att en del klipper mönster i manen istället?
…man ofta pratar om fjordhästens utrycksfulla ögon och stolta knyck på nacken?

Sök på ”Fun Facts About Norwegian Fjord Horses” på Youtube för att se en liten faktafilm. Om du söker på ”NM Fjordhest 2015 – 70cm” så får du hoppa bana med en hoppglad fjording – detta klipp är filmat med en hjälmkamera!

Källa: Svenska Fjordhästföreningen: www.fjordhastforeningen.se