Drömmer du om en hästras som du kan hålla på med även om du är allergisk? I så fall kanske den ryska basjkirhästen är något för dig!
Text: Anna Sellberg. Foto: Fotolia/IBL


Namn:
 Basjkirhäst
Ursprung: Uralbergen, Basjkirien, Ryssland
Mankhöjd: 135-155 cm
Färg: Är ofta black i olika nyanser, men också fux, brun och isabell förekommer.
Utseende: Kraftig häst med ganska tungt huvud. Ofta svarta tecken på kroppen (exempelvis strimmor på benen eller vid manken) och svarta öronspetsar. På vintern kan stråna i hårremmen bli upp till 15 centimeter långa!
Användningsområde: Ridning och körning. I sitt hemland används rasen också för kött- och mjölkproduktion.
Övrigt: En bra ras att testa för den som är allergisk och inte klarar av att umgås med vanliga hästar.
I minst tusen år har man fött upp basjkirhästar på stäpperna kring Uralbergen i Ryssland. Basjkirhästen liknar den polska koniken i utseendet. Den har ganska stort och tungt huvud, bred hals, kraftig kropp, starka ben, och mankhöjden varierar från 135 till 155 centimeter. Från början fanns det två olika varianter. En lite mindre, som föddes upp i bergsområdena och en lite större som hörde hemma på stäppen. Storleksskillnaden berodde helt enkelt på att det fanns mindre att äta uppe i bergen. Därför klarade sig de lite mindre hästarna bäst där. Ute på stäppen fanns det mer att äta, så där kunde också större hästar klara sig bra i det tuffa klimatet. Tidigare användes den mindre och lättare typen av basjkirhäst främst till ridning, medan de lite större var körhästar. Man korsade också in olika kallblodsraser, som t.ex ardenner, för att få fram en tyngre vagnshäst, som orkade mer. Nuförtiden är de olika typerna dock helt uppblandade med varandra, och man skiljer dem inte åt.


Uppfödning

Den moderna basjkirhästen föds upp i halvvilda flockar, främst på större gårdar i Ryssland. Hästarna får klara sig själva för det mesta, och har ganska liten kontakt med människor under sin uppväxt. Oftast består en flock av en hingst och tjugo till fyrtio ston och unghästar, som alla går tillsammans. Hästarna hålls ute året runt, trots att klimatet ofta är besvärligt med kalla vintrar och heta, torra somrar. Det gör att en basjkirhäst ofta är väldigt bunden till andra hästar. Tryggheten finns i flocken, och den som förlorar sina vänner kan råka illa ut. De basjkirhästar som föds här i Sverige är förstås uppväxta på ett annat sätt. De blir hanterade redan som föl och unghästar, eftersom vi har dem i hagar och stall, precis som vilken annan hästras som helst.


Mjölk-hästar

Basjkirhästen är en bra allroundhäst, som både kan hoppa, gå dressyr, köras och tävla distans. En del används också till westernridning och som boskapshäst på de stora gårdarna kring Uralbergen. En stor fördel är att basjkirhästen är väldigt bekväm att rida. Precis som islandshästen har den fler gångarter än de vanliga tre – många av dem kan både tölta och gå i pass utan problem. Det, tillsammans med att de är så uthålliga, gör att basjkirer ofta passar väldigt bra som turridningshästar. De tycker om att gå med andra hästar, och lämnar inte flocken för att ge sig ut på egna äventyr. I Ryssland mjölkar man ibland basjkirstona när de har föl vid sidan. Ett bra sto kan ge ett par tusen liter mjölk under en säsong!


Allergivänliga

Basjkirhästar har också fått rykte om sig att vara ”allergivänliga”. Många som inte tål vanliga hästar, klarar nämligen att umgås med en basjkir. Man vet fortfarande inte varför just den här rasen skulle vara annorlunda än andra, men forskning pågår. Möjligen kan det bero på att hårremmen innehåller mer fett. Fettet binder damm och basjkiren släpper inte ifrån sig lika mycket stöv som en vanlig häst när du borstar. Stöv är det grå ”hud-dammet” som finns hos alla hästar och som du får i skrapan när du ryktar. Det består av hudflagor, smuts och kvalster, och det är ofta det som en hästallergisk person inte tål. Men om du är allergisk är det inte bara att rusa iväg till första bästa basjkirhäst och kasta dig runt halsen på den! Prata alltid med läkaren först, och ta med dina allergimediciner i fall du inte tål just den här basjkiren. Man kan reagera väldigt olika när man är allergisk, och det är dumt att chansa och kanske bli sjuk i onödan. Basjkirhästen i Sverige I dag finns det omkring 350 basjkirhästar i Sverige. Vill du köpa en basjkir kostar de från 25 000 kronor och uppåt. Priset beror naturligtvis på vad hästen kan, hur gammal den är och om den är lämplig för avel eller ej. Ett föl är oftast billigare än en vuxen, inriden häst. Just nu finns det tyvärr ingen import alls från Ryssland.


Visste du att…

…man förr ofta blandade ihop basjkirhästen med american curly? Det berodde på att basjkirhästens vinterpäls ibland kan vara lockig, och då påminner den om den amerikanska curlyn. Men raserna är inte alls nära släkt, utan kommer från helt olika platser i världen.


Läs mer:

Svenska föreningen för basjkirhästen: www.basjkir.se