Tulpanöra tipsar om de senaste trenderna och ger lite hjälpsam kunskap till alla hästnördar där ute!
Text: Sara Holmgren

VAD KAN MAN GÖRA MED SINA BUNKRADE TOARULLAR?

Det har skämtats om bunkrandet av toalettpapper under coronakrisen. Under hashtaggen #toiletpaperchallenge på Instagram kan man hitta många roliga utmaningar där hundar och katter hoppar över toarullar. Dressyrryttaren Carl Hedin visar vad han kan göra med toarullar – från hästryggen

Bild från Carl Hedins Instagram – @hedincarl. Där kan du se hela videon!

NINJAUTMANING FÖR RYTTARPAR

En annan kul utmaning på Instagram hittar man på hashtaggen #equestrianninjas. Ryttarpar ger sig på en tuff akrobatisk utmaning och man hittar flera kändisar där. Se även @janikasprunger, där hoppryttarna Janika Sprunger och Henrik von Eckermann, paret som drog igång utmaningen, bjuder på en härlig uppvisning!

Bild från Janika Sprungers Instagram

Ett annat par som gav sig på ninjautmaningen var Malin Baryard och maken Henrik! Gå in på Malins Instagram för att se klippet!

Bild från SVT sports Instagram – @svtsport

LURIGA HÄSTORD FRÅN A-Ö: RIDA LÄTT

Lättridning kallas det för när man rider lätt i traven, till skillnad från nedsittning, då man sitter ned i sadeln. Rida lätt gör man ofta i början av ett ridpass under uppvärmingen av hästen och också för att avlasta hästens rygg.

Vid lättridning reser sig ryttaren upp i stigbyglarna vid vartannat steg som hästen tar, och sätter sig mjukt ned vartannat. När man sätter sig ned passar man på att driva hästen framåt med skänklar och sits. Att rida lätt kan vara knepigt i början, men när man väl har lärt sig är det inget man tänker på. Och så blir det mindre skumpigt! Det kan hjälpa att man räknar ett-två-ett-två för att hitta takten. Eller ned-upp-ned-upp

Här rider Isabella lätt på Putten, medan de befinner sig på en volt bort från fotografen. Ponnyns yttre sida är alltså närmast. Sitter hon på rätt sittben? Ja, det gör hon. Hon står upp när ponnyns inre framben är i marken, så hon kommer att sitta ned när det yttre frambenet är i marken. Foto: Sara Holmgren

RÄTT SITBEN

Vid uteritt, där du rider rakt fram, spelar det ingen roll vilket steg du sitter ned på, du byter sittben lite då och då, men när du är på en ridbana måste du sitta ned på ”rätt sittben” för att skona hästens kropp.

Först måste du veta vad som är hästens inre och yttre sida. Hästens inre sida är den sidan hästen är ställd mot, in mot ridbanans mitt om du rider på fyrkantsspåret, och hästens yttre sida är den andra sidan, den som är mot ridbanans staket. Ställer hästen gör du med tygel och skänkel bland annat i hörnorna och när du rider på en volt. Då böjer hästen nacken så att du ser hästens ögonbåge och näsvinge.

Hmm, var var vi någonstans? Jo, för att sitta ned på rätt sittben ska du sitta ned varje gång hästens yttre framben går bakåt. Du kan snegla ned på hästens yttre bog, utan att luta dig framåt, och se ifall du gör rätt. Den ska röra sig bakåt, in under hästens kropp, när du sitter ned.

När du byter varv måste du även byta sittben. Sitt ned ett extra steg innan du reser dig upp igen, så är det avklarat!

LYCKA TILL!