Text: Mälaren Hästklinik AB

Tävlingsveterinär

Att vara tävlingsveterinär är väldigt kul. Man får se friska och glada hästar i tävlingsmiljö och om man måste göra något är det oftast småsaker. Tävlingsveterinärens främsta jobb är att se till att alla hästar som tävlar är friska och krya och att ingen far illa.

Tävlingsveterinären gör en enkel undersökning av hästarna som ska starta i tävlingen (gäller inte lägre klasser), där man kontrollerar att hästen inte till exempel har något sår eller är halt. Om någon häst gör sig illa eller blir sjuk på tävlingsplatsen nns såklart tävlingsveterinären där för att hjälpa till direkt.

”Treating vet”

Den största tävlingen som vi jobbar med är Sweden International Horse Show. Där är vi något som kallas för treating vet, vilket betyder den veterinär som får ge hästarna behandling om det krävs. Det är väldigt stränga regler för vem som får göra vad när det är så stora tävlingar.

På Sweden International Horse Show är det en annan FEI-veterinär som gör besiktningar, det finns också en FEI-veterinär som har hand om dopingprov. FEI är en internationell organisation som har ansvaret för att kontrollera tävlingar.

Hästarna verkar trivas väldigt bra på Friends Arena vilket är det absolut viktigaste. Det bor även andra djur i stallarna, till och med en kamel! Vi var lite nervösa för att Herman kamel skulle skada sig, vi behandlar ju inte kameler så ofta på hästkliniken!

Veterinärblogg

Vi driver också en veterinärblogg där alla kan ställa frågor till veterinärerna. Vi berättar om hästarna som är plats, om djurambulansen, intervjuar groomar och ryttare – ja, allt som har med hästarnas hälsa att göra. Vi tycker det är jättekul med alla frågor som kommer in och vi besvarar så många vi kan i bloggen. Du kan själv skicka en fråga på email till: veterinarer- na@swedenhorseshow.se.

Över 300 hästar

Under senaste Sweden International Horse Show behandlade Axel Wallman, som var treating vet, några små sårskador, en korsförlamning, en kolik och en bronkit. Det är så roligt att tänka på att över 300 hästar har varit på en så liten yta och allt som behövde veterinärvård var alltså bara fyra saker.

Nu laddar vi inför Sweden International Horse Show 2017. Kanske får vi chansen att kolla så att Mulle är kry och ge honom årets vaccin…?

Hästarna trivs

De flesta av tävlingshästarna är mycket vana vid att vara på tävlingsplatser och i nya miljöer. På Sweden International Horse show är stallet tvådelat – en del med showhästar och nationella startande samt ett FEI-stall där de internationellt tävlande hästarna står.

Min Hästs djurdoktor Katarina Brunstedt svarar gärna på dina frågor! Mejla till: minhast@egmont.se och skriv Veterinärkollen i ämnesraden.

Vill du läsa mer om Katarina och hennes jobb? Besök www.hastklinik.se