Text & foto: Josefin Strang

Kristian von Krusenstierna utsågs till Årets Dressyrtränare 2018 och är expert på att hjälpa både nybörjare och elitryttare. Här kommer ridtips och fyra dressyrövningar från Kristian. Några av övningarna kan du själv fi la på under lugna stunder på ridlektionen!

Dressyrproffset Kristian von Krusenstierna driver ridskolan Ågesta Gård, så han ser både utmaningarna som nybörjare och svårklassryttare upplever i sadeln – ofta handlar det om samma grundproblem. Kristians ridövningar hjälper dig få en bättre grundridning, bettkontakt och inte minst bättre sits! Han berättar att många ryttare skickar blandade signaler till hästen. Till exempel klämmer man hela tiden med lår och knän, så hästen inte reagerar när man försöker skänkla. Om en häst känns stel eller stark kan man ofta hitta fel i ryttarens sits.

 

– När longerades du senast? Alldeles för få ryttare tar chansen att kunna koncentrera sig på sitsen och samtidigt slippa fundera hur hästen går, tipsar Kristian.

4 övningar från Kristian

1. Stabil sits och kontakt

Gör så här! Ta tygeln i tömfattning (mellan pekfinger och långfinger). Sedan sträcker du på dig överdrivet mycket! Dra tillbaka armbågen bakom kroppen och sträck upp dig som om du försökte mäta din längd mot en vägg.

– När ridskoleryttarna kommer hit för en lektion har det gått en vecka sedan de red senast, och de har under den tiden suttit hopsjunkna framför datorer och telefoner.

Ridskolehästarna stormtrivs med den här förändringen i sitsen, berättar Kristian. Vissa hästar är oroliga i munnen och kastar med huvudet. Då är det extra viktigt att din hand är lugn och sviktande med en jämn kontakt med bettet. – Håll kvar kontakten, rid hästen lite böjd, ta det lugnt fastän hästen stretar. Sikta på att det kanske tar 20 varv, och bli positivt överraskad när hästen lugnar munnen efter tio varv.

 

Varför denna övning? Tömfattningen hjälper dig bryta ditt invanda sätt att hålla tygeln. Många ryttare stör hästen genom att joxa och knixa med händerna, eller luta överkroppen framåt och bakåt. Övningen hjälper dig hålla överkroppens tyngdpunkt stilla, och dina händer stabila och fjädrande.

2. Det perfekta böjda spåret

Ooops! Tiometersvolten råkade bli en äggformad 15-metersvolt… Om du fuskar med volterna är det svårt att utvecklas som ryttare!

Gör så här! Om du har möjlighet, ställ gärna upp fyra koner på volten du tänkt rida. När du är på volten, håll blicken mot nästa kon och tänk att du rider en kvarts volt i taget. Lägg märke till vad som händer, kanske drar hästen inåt eller utåt? När du försöker göra bättre volter, träna gärna i skritt. När ”kvartsvolterna” funkar, tänk på volten som två halvor.

Varför denna övning? Kristian berättar: – Att kunna rida rakt är intressant – men kan du kontrollera hur böjd din häst är? Kan du till och med rida på samma spår, men ändra hästens böjning och ställning? Den här övningen brukar både jag själv och mina elever rida.

 

3. Perfekta hörnpasseringar!

Få ryttare RIDER genom hörnet! Ofta börjar hästen svänga redan tre meter från hörnet, sedan börjar ryttaren försöka fixa det genom att dra och klämma i hästen. Den kampen gör nästa dressyrmoment svårt.

Gör så här! Om det samlats en hög med ridbaneunderlag i hörnet, kratta bort det innan dressyrpasset. Rid mot hörnet i trav. Precis när hästen vill börja svänga saktar du ner till skritt. Rid ett steg till inåt hörnet, gör hörnpasseringen och kom sedan fram i trav igen. Gör detta i varje hörnpassering! Snart kan du ändra övergången till en halvhalt istället.

Varför denna övning? Efter hörnen väntar ofta en utmaning. Kanske ska ni göra en galoppfattning, vända rätt upp, rida in på böjt spår, hoppa ett hinder, ja listan är lång! Nästa rörelse blir mycket bättre när du gjort en fin, balanserad hörnpassering

Kristian rider den fina Samantha ll av Ena, som är född 2006.

4. Bättre övergångar!

Har du också känt hur hästen ”rasar isär” när du gör övergångar mellan olika gångarter? Det brukar bli extra tydligt mellan galopp och trav.

Gör så här! När du galopperar, rid in på en stor volt. Vid medellinjen saktar du av till trav och styr in på en liten volt i motsatt varv (se till att inte krocka med andra ryttare!). Byt om volt till den stora volten och fatta galopp igen. Du kan också göra den här övningen när du gör övergångar mellan andra gångarter.

Varför denna övning? Övergångar är knepiga! För att lyckas med dem behövs en fin kontakt mellan ryttare och häst, en bra balans och att hästen använder ryggen. Det handlar alltså inte om att galoppera långsammare och långsammare tills hästen inte orkar, och bryter av till trav.

Bonustips från Kristian!

– Varje lektion ska du bestämma dig för att träna på något av de tre F:en, alltså fart, form eller färdriktning. Det är hopplöst svårt att träna på flera ”F” samtidigt!

– Tänk att du gör dina tygeltag från armbågen. Om du grejar med handlederna kommer dina muskler inte orka hela passet.

– Kom ihåg att inte trava din häst 30 minuter i sträck. Skritt är en skonsam och underskattad gångart under dressyrträningen.

– Många ryttare rider i undertempo (för långsamt). Tänk på hur friskt en häst rör sig i hagen, försök få din ridning att likna det!

Namn: Kristian von Krusenstierna

Ålder: 42 år

Bor: Född och uppväxt på Ågesta Gård utanför Stockholm

Gör: Tävlar i internationell Grand Prixdressyr och driver ridanläggningen Ågesta Gård, som har ca 900 elever, 64 ridskolehästar och tolv tävlingshästar. Han är A-tränare i dressyr och utsågs till Årets dressyrtränare 2018.