En olycka händer så lätt och det är ganska vanligt att det kommer in hästar till hästkliniken som har skadat sig på olika sätt i sitt stall. Här berättar vi vad du kan göra för att göra stallet säkert.

Text: Mälaren Hästklinik • Foto: Fotolia 

I Sverige är det vanligast att hästar bor i en box i ett stall. Det  nns även hästar som bor i spilta och det är oftast hästar som bor på ridskola eftersom spiltor sparar plats och arbete för den som ska rengöra dem. Hästen har själv inget behov av att bo i ett stall utan är egentligen gjord för att röra på sig den största delen av dygnet. Många hästar bor därför i en lösdrift där de kan vara ute dygnet runt och då måste det finnas en ligghall där hästarna kan gå in om de behöver skydd från väder och vind.

Stallgången

Stallgången ska vara bred så att hästen kan vända sig på ett säkert sätt och golvet bör vara gjort av ett material som gör att hästen inte kan halka. Det får inte heller finnas utstickande sadelhängare eller annat. Handtagen på dörrarna ska skyddas så det inte finns risk att fastna med exempelvis en stigbygel när hästen går förbi.

Lampor och elledningar måste också vara skyddade så hästen inte kommer åt att äta på dem, hästarna är nämligen superspecialister på att hitta saker som de inte ska skoja med.

Kraftfoder och större mängder hästgodis måste vara inlåsta så hästen inte kan komma åt det om den kommer lös i stallet. Hästens mage är liten och om den äter för mycket kraftfoder på en gång kan den få allvarlig kolik (ont i magen).

Boxen eller spiltan

I hästens box eller spilta får det självklart inte finnas utstickande spikar eller skruvar som hästen kan skada sig på och själva boxen måste vara tillräckligt stor så att hästen kan vända sig ordentligt utan att fastna. En spilta måste vara tillräckligt bred för att hästen ska kunna lägga sig ned och sträcka ut sig bekvämt, men om spiltan är alltför bred  nns en risk att hästen ställer sig på tvären och fastnar där.

Boxväggarna måste vara gjorda av ordentliga träskivor eller annat hårt material som inte går sönder om hästen sparkar på dem. Boxgallren måste vara gjorda på ett sätt som gör att hästen inte kan kila in en hov mellan spjälorna och fastna där. En häst som fastnar får lätt panik och kan skada sig mycket allvarligt när den försöker att ta sig loss. Alla fönster som är inuti boxen eller som hästen kan nå måste täckas med galler.

Hästar är gjorda för att äta sitt foder från marken och bör äta så mycket av sitt foder som möjligt därifrån.Om hästen måste ha hönät eller en höhäck av någon anledning så gäller det att sätta upp det på rätt höjd. Nätet måste vara tillräckligt högt upp för att hästen inte ska kunna fastna med sina ben men ju högre upp det sitter desto större risk att hästen äter i en onormal kroppsställning vilket kan ge smärta i rygg och nacke.

Om hästen har vattenhink i boxen måste fästet vara gjort så att hästen inte kan fastna i det eller i hinken. Det är vanligt med skador i näsborrarna hos hästar som har råkat kroka fast sig i en hinkhållare, dessa ser vi ibland på kliniken när skadan behöver sys.

Om hästen har en öppen boxdörr så att den kan ha huvudet ute i stallgången ska det inte finnas täckeshängare på dörren. Om hästen leker med täcket och täckeshängaren kan den råka fastna med underkäken och skada sina tänder eller i värsta fall bryta underkäken. Det går att operera hästarna, men det tar flera veckor för skadan att läka och de kan ha svårt att äta under tiden.

Tänk också på att vissa påhittiga hästar kan lära sig att öppna boxdörren om de kommer åt låset, rymlingar i foderrummet vill vi verkligen inte har.

Ha koll på hästen och miljön!

Ju mer man lär sig om hästar och om hur de fungerar, desto lättare är det att upptäcka saker i stallet som kan vara farliga innan hästen gör sig illa på dem. För att undvika olyckor är det också viktigt att vara uppmärksam på sin häst och miljön runt omkring den hela tiden, någon kan ju ha glömt att stänga en dörr eller ett fönster.

Och sist men inte minst: att prata i telefon eller skicka meddelanden stör koncentrationen, det bästa är att vänta med detta tills du har ställt hästen tryggt och säkert i sin box.