Stämningen i stallet ska vara glad. Alla ska trivas och må bra, både hästar och människor. Så vill vi alla ha det, eller hur? Men det vill inte riktigt alla. En del vill göra andra människor illa. Vi talar om mobbning: vad det är, hur det börjar och hur vi tillsammans kan försöka stoppa det.

Text: Anna Norlin • Foto: Fotolia

Att bli mobbad kan förstöra mycket för den mobbade. Det kan bli ”sår” som aldrig riktigt kan läkas. Varje år mobbas tusentals människor på olika platser i vårt samhälle, till exempel i skolan eller på arbetsplatser. Mobbning kan förekomma överallt där människor finns, så stallet är inget undantag. Har du själv blivit mobbad? Eller känner du någon som har blivit det? Ja, kanske du själv är en mobbare? Oavsett vem du är så gäller detta dig!

Vad är mobbning?

Mobbning är kränkande. Den som mobbar går över gränsen mot en annan människa. Det kan handla om något som sägs (vanligast) eller att man till exempel knuffas. Det kan vara elaka kommentarer som sägs om och om igen, ofta gömda i ett skämt. Kommentarer om hur du rider, hur du ser ut, hur din häst ser ut. Eller skämt där någon gör sig rolig på din bekostnad.

Exempel på mobbning:

• Frysa ut någon.

• Göra sig rolig på någons bekostnad utan att denne är med på detta.

• Ge elak kritik utan att någon har bett om det.

• Ge någon skulden för något på ett orättvist sätt, kanske helt utan någon riktig anledning.

• Få någon att känna skam, skämmas.

• Skriva taskiga kommentarer på instagram eller facebook.

Hur börjar mobbning?

Den kan börja var som helst, men nu ska vi i första hand hålla oss i stallet. Den börjar när någon i stallet börjar ta mer plats än andra, men det handlar inte om personlighet utan om hur någon behandlar någon annan. Mobbaren skaffar sig makt och runt denne finns ofta en slags ”tystnadskultur” som gör att han eller hon kan få fortsätta. I en tystnadskultur säger ingen ifrån utan alla blundar och tittar åt ett annat håll.

Vem mobbar?

Mobbaren är en taskig typ, men vem som helst kan egentligen bli det. Det som skiljer en mobbare från andra är att han eller hon går längre än andra i sitt sätt att bete sig mot andra. Alla människor blir irriterade eller arga på andra ibland, men det stannar mest kvar i tankarna. En mobbare agerar på sådana tankar och börjar utsätta en annan människa för i första hand elaka kommentarer. Han eller hon hittar på anledningar till att kränka en annan människa.

Vem blir mobbad?

Precis som med mobbaren kan vem som helst bli mobbad. Men vi har alla samma rätt att vara de vi är oavsett om vi är glada, busiga eller annorlunda. Alla har rätt till sin egen personlighet, så länge vi inte gör någon annan illa. Vad kan man göra för att förhindra eller stoppa mobbning? På en ridskola eller ridklubb bör man ha regler som ska förhindra mobbning. Några har speciella kompisgrupper som alla får kontakta när som helst, antingen i stallet eller på telefon. De finns till hands om någon i stallet upplever eller ser något som inte känns okej. Det är nämligen inte bara mobbaren som ska stoppas. Tystnadskulturen behöver också brytas upp genom att andra vågar reagera mot mobbaren (eller mobbarna ifall de är  era) och ge stöd åt den eller de som mobbas. Tillsammans kan vi arbeta för ett stall där man inte mobbar. Om du själv blir mobbad eller märker att en kompis blir det, prata med dina föräldrar om detta, men också med någon vuxen på ridskolan, till exempel en ridlärare eller fritidsledare. Den som älskar hästar har rätt att få vara i ett stall utan att bli mobbad av en annan människa oavsett om det är på en ridskola, i en förening eller i ett privatstall någonstans. Hästar är vänliga varelser. Vi kan alla behöva lära oss av dem!

Mobbning är inte en konflikt

Att alla inte alltid är sams i ett stall går inte att komma ifrån, men det går oftast att lösa. Det kan gälla allt möjligt från fördelningen av sadelhängare och hagar till vilka träningar som ska få stänga ridhuset för andra. Eller vem som ska ta mer ansvar över vissa sysslor i ett stall. Dessa små ”bråk” har inget att göra med mobbning. De kan alltid lösas. Mobbaren är inte ute efter att hitta lösningar på något problem. Han eller hon vill ha mer utrymme, ha makt, och kan därför ofta vara själva problemet.