Text: Frida Svenningson

Lära hästen
Det finns olika sätt att lära en häst en övning. Positiv förstärkning kallas även för klickerträning. Det går ut på att du, när hästen gör det du bett den om, använder en klicker. En klicker är en liten plastdosa med en knapp på. När du trycker på knappen upp- står ett klickljud. När hästen har lärt sig att klicket är detsamma som belöning, förstår hästen att ljudet betyder att den har gjort rätt. Negativ förstärkning är inte detsamma som bestraffning. Negativ förstärkning handlar om tryck och eftergift. Du lägger ett tryck på hästen, men ger efter när du märker att hästen försöker göra det du ber den om. När trycket försvinner, förstår hästen att den har gjort rätt.

Utrustning
Inom frihetsdressyren är det vanligt att använda en stick. Den liknar ett dressyrspö, men är tjockare och väger mer. En stick fungerar som en förlängd arm. Den kan användas när du vill förstärka olika signaler, eller för att kommunicera med hästen på avstånd. En repgrimma är tunnare och smalare än en vanlig grimma. Detta gör att hästen lättare känner de signaler du ger med hjälp av din kropp. Därför kan en repgrimma vara bra att ha. Men det fungerar att använda en vanlig grimma också. Ett ledrep ser ut ungefär som ett grimskaft, men är både längre och tyngre. Ledrepets tyngd förstärker dina signaler. Längden gör att du kan förstärka signalerna även på långt håll.

Surfa in på sadelmakeriet.com. Där hittar du en steg-för-steg- beskrivning på hur du gör din egen repgrimma!

Var ska du träna?
När du tränar frihetsdressyr, är det viktigt att hästen kan fokusera på dig. Det är också viktigt att du kan koncentrera dig på din häst, utan att vara orolig för att den ska springa iväg. Därför bör du vara på en lugn och trygg plats, exempelvis i ett ridhus eller i en paddock.

Visa hästen uppskattning
För att du så småningom ska kunna arbeta din häst lös, måste den först vilja vara hos dig. Annars kan det hända att hästen springer ifrån dig när du släpper den fri. Därför är det viktigt att du berättar för din häst när den har gjort något bra. Detta kan du göra genom att exempelvis prata med mjuk röst, eller genom att klia din häst i pannan. Du kan också låta din häst få en paus. En häst kan, precis som en människa, känna om den är omtyckt.

Börja med frihetsdressyr
Om du och din häst vill börja med frihetsdressyr, är det bra att ta kontakt med en tränare. Då kan du och hästen få hjälp att hitta de rätta vägarna för er träning. Det finns många tränare inom frihetsdressyr. Ta reda på om det finns någon i närheten av där du bor. Det är viktigt att hitta en tränare som både du och hästen trivs tillsammans med. Det ska ju vara roligt att träna! Om du rider på ridskola kan du berätta för din ridlärare eller någon annan i personalen att du är nyfiken på frihetsdressyr. Kanske kan ridskolan ordna en clinic eller en temadag?

Alla hästraser kan!
När det gäller frihetsdressyr, spelar hästens ras ingen roll. Det går att träna med en liten shetlandsponny, men också med en stor ardenner. Det är en fördel om hästen är känslig för signaler, men detta handlar mer om individen än om rasen. Den häst du känner starkast för, har du störst chans att utvecklas tillsammans med.

TÄNK PÅ:
• Att alltid fråga ägaren om lov

innan du testar nya övningar med en häst som inte är din egen.
• Att stänga ridhusdörren eller grinden till paddocken när du ska arbeta hästen från marken.

Läs mer i boken Aktivera din häst Med Horse Vision av Rebecca Dahlgren!