Bild: Getty images

Text: Eden Lev

Att jobba med något som man tycker är roligt är bra, eftersom att jobbet är en plats man spenderar mycket tid på. Och det finns väl inget roligare än hästar? Det finns väldigt många olika hästjobb, även utöver de vanligaste som hovslagare, veterinär, ridlärare eller beridare. Detta är den tredje delen av ”Jobba med hästar” och här tar vi upp fyra yrken: sadelutprovare, hästfotograf, sportjournalist och tävlingskommentator.

Bild: Getty images

Sadelprovare

Att sadeln är rätt för både häst och ryttare är en bra förutsättning för att kunna prestera till fullo. Men att själv se hur en sadel passar kan vara svårt så det kan vara bra att ta hjälp av en sadelutprovare. Som sadelutprovare är man alltså expert på att se vilken sadel som passar bäst på vilken hästrygg, och dessutom om sadeln passar ryttaren bra. Det finns sadelutprovare som bara säljer nya sadlar och så  nns det även de som kan hjälpa till med att fixa till en sadel som man har så att den blir bekvämare för hästen. Man kan antingen åka runt till olika stall, eller ha ett ställe dit kunderna får komma för sadelutprovning

Passar jobbet mig?

Om du är intresserad av sadlar, hur hästen är uppbyggd och hur en sadel påverkar hästens rörelser så är det här jobbet perfekt för dig. Du kommer i din vardag träffa olika ryttare tillsammans med sina hästar och kunna hjälpa dem att prestera bättre genom att hitta en perfekt sadel för dem.

Hur blir man sadelutprovare?

Det viktigt att ha tillräckligt med kunskap, eftersom en felaktig sadel kan skada hästens rygg. Därför behöver man gå en utbildning. Det finns olika utbildningar att gå, både i Sverige och utomlands.

Bild: Getty images

Hästfotograf

Det här är det perfekta jobbet för dig som tycker att det är roligt att fotografera och älskar hästar. För samtidigt som du får fotografera, får du också vara omkring hästar hela dagen. En hästfotograf är någon som tar betalt för att fota hästar. Som hästfotograf  finns det lite olika sätt att tjäna pengar, här kommer några av dem:

  1. Stå på tävlingar och fotografer. På de flesta tävlingar  nns fotografer som fotar ekipagen, ryttarna får sedan se bilderna och kan välja att köpa dem om man vill.
  2. Åk hem till folk och fotografera. Att ha proffsiga bilder på sin häst är alltid roligt. Många väljer att ta hem en fotograf som kan fotografera hästen i hagen, under ett träningspass eller i skogen med  na miljöer.
  3. Fotografera till företag. Ett annat sätt är att fotografera produktbilder till en hästaffär.

En hästfotograf kan jobba med alla tre sätt, men kan också välja att fokusera på bara ett av dem.

Hur blir man hästfotograf?

För att kunna bli hästfotograf krävs det att man har en väldigt bra kamera och kunskap för hur man ska använda den. Den kunskapen kan man få genom att gå en fotoutbildning eller fotokurser. Sedan är det bara att börja jobba. I början kan man fotografera gratis för att få bilder att visa upp för dem som är intresserade av en fotografering.

Bild: Getty images

Prova på jobbet

Utrusta dig med en kamera, det behöver inte vara något mer avancerat än en mobilkamera, åk på tävling och fotografera. Eller fråga en kompis om ni kan fotografera varandra när ni rider.

Sportjournalist

Gillar du hästar? Gillar du att skriva? Om svaret är ja på båda frågorna kanske sportjournalist kan vara ett yrke för dig. Som sportjournalist skriver man om något ämne som rör hästar till en tidning. Man kan skriva artiklar, göra reportage och intervjuer. Det finns sportjournalister som jobbar mest med att följa ridsporten, där de skriver om till exempel de senaste tävlingsresultaten och uttagna ryttare till kommande tävlingar. Andra skriver faktaartiklar om hästar, gör intervjuer och reportage.

Vill du bli journalist?

Bild: Getty images

Om du känner att det här jobbet kan vara något som passar dig kan journalistutbildningen vara en bra idé att sikta in sig på efter gymnasiet. Journalistutbildningen finns på de flesta universitet runt om i landet och kan variera mellan att vara ett till tre år långa.

Hur jobbar man?

Som journalist kan man antingen vara anställd på en tidning där man jobbar eller så jobbar man som frilansjournalist. Som frilansjournalist säljer man enskilda artiklar eller reportage till antingen en och samma tidning, eller olika tidningar. Man kan jobba var som helst och man kan själv bestämma hur mycket och när man vill jobba. Det blir lite som att vara sin egen chef. Men för att kunna vara frilansjournalist krävs det att man har självdisciplin, eftersom man inte har någon chef som säger till en hur man ska göra. Nackdelen med att vara frilansjournalist är att man inte har någon fast lön, utan lönen beror på hur mycket man skriver den månaden.

l

Tävlingskommentator

Det finns även en annan gren inom hästsportjournalistiken. Man kan nämligen också vara tävlingskommentator. Har du någon gång sett ridsport på tv? I så fall har du säkert hört att det är någon som kommenterar rundorna – det är precis vad en tävlingskommentator gör. Vi har ställt några frågor om jobbet till AnnaMaria Jansson, som jobbar som tävlingskommentator på SVT.

AnnaMaria Jansson jobbar som tävlingskommentator på SVT. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Intervju med en tävlingskommentator! 

Hur länge har du jobbat som tävlingskommentator?

Jag började kommentera 2009 och kommenterade ridsport första gången 2014.

Hur är det att jobba som tävlingskommentator?

Det är roligt, utmanande och omväxlande! Spännande, svårt och svettigt ibland.

Vad finns det för för- och nackdelar med jobbet?

Fördelen är alla fantastiska stunder jag får uppleva, som att kommentera Peder Fredricssons EM-guld på hemmaplan i Göteborg. Helt otroligt! Nackdelen är väl möjligtvis att det kan bli många, långa dagar på raken när jag jobbar med stora mästerskap, men det är ett lätt pris att betala.

Kan man jobba som tävlingskommentator på heltid?

Ja, jag har även andra uppgifter på SVT Sport, men det finns de som enbart jobbar som kommentatorer. De flesta kommenterar dock fler än en sport.

Är det inte läskigt att prata i livesändning?

Hm, om jag tänker på hur många jag pratar inför kan det kännas läskigt, och jag är ofta nervös innan en sändning, men sen när jag är igång är det varken läskigt eller nervöst. Då är jag så koncentrerad att jag knappt tänker på något annat än det jag ser.

Har det hänt dig någon gång att du har råkat säga fel sak?

Ja! Massor av gånger! Ibland kommenterar jag sju timmar på raken eller till och med mer, då kommer det bli fel någon gång, det blir det för de flesta kommentatorer. Tittarna brukar vara snälla och förstå.

Hur går det till när man ska kommentera en tävling?

Jag har inget manus, men har förberett mig väldigt mycket innan. Läst på, gjort anteckningar, tagit reda på fakta och årtal och andra viktiga saker. Tanken är ju trots allt att jag ska veta allt det där som tittaren inte vet att hen vill veta. Är jag i tv-huset och kommenterar ser jag samma bild som tittaren, det vill säga på en skärm. Är jag på plats i en arena sitter jag och min expert någonstans på läktaren, ofta ganska högt upp. Vi har en skärm, men ser även det som händer live. Fast det är viktigt att titta mest på skärmen så jag inte kommenterar något som tittarna inte ser på skärmen.

AnnaMarias råd om du vill bli tävlingkommentator

Bli journalist och var inte rädd. Alla gör fel, tajming är allt, inte att kunna alla årtal i huvudet. Träna kommentering på väg till jobbet och skolan, jobba med synonymer och känn dig mäktigast så går det vägen, lycka till!