Text: Johanna Svenningsson - Foto: Getty Images

Att ha häst på vintern har helt klart sina fördelar. Att galoppera över ett snötäckt fält kan vara underbart, liksom en mysig slädtur. Men för att din häst ska klara kylan är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt.
Såhär års går vi människor omkring i tjocka jackor, halsdukar och kängor. Vi överlever de låga temperaturerna genom att helt enkelt ta på oss varma kläder. Men vad krävs för att hästen ska hålla värmen? Och hur vet du när den fryser? Vi går igenom hur hästens värmebalans fungerar och vad som behövs för att den ska må bra på vintern.

Vinterpäls och ökat foderintag

Hästen är ett jämnvarmt djur. Detta betyder att den klarar av att behålla samma kroppstemperatur oavsett hur varmt eller kallt det är ute. För att kunna göra detta, måste hästen värmebalansera. Det innebär att den måste minska förlusten av värme, eller producera mer värme.

En viktig del i att minska förlusten av värme, är sättningen av vinterpäls. Genom att hästens päls blir både längre och tjockare, bildas ett lager av naturlig isolering. Också hud, muskler och fett fungerar som isolering. Kanske har du också sett två eller fl era hästar stå tätt intill varandra i hagen? Det är också ett sätt att hålla värmen, liksom att söka skydd eller ändra ställning ofta.

Hästen kan bara minska värmeförlusten ner till en viss gräns. Denna gräns kalllas för den nedre kritiska temperaturen (NKT). När det är så kallt ute att hästen inte längre kan minska värmeförlusten, måste den istället öka sin värmeproduktion. Detta kan ske genom att hästen rör på sig, men framför allt sker det genom att hästen äter mer. När hästen smälter fodret, bildas värme.

Hästar funkar olika!

NKT är olika för olika hästar, och beror på sådant som pälssättning, storlek, träning och fodermängd. T.ex. kan en häst som har väldigt lång och tjock päls, stå emot kylan bättre än en häst som har tunnare päls. Olika hästraser har därför olika förutsättningar. En islandshäst får t.ex. lång och tjock vinterpäls, medan fullblodet av naturen har en tunn päls. Ett fullblod når därför sin NKT tidigare än en islandshäst.

Ytterligare en faktor som avgör hur bra hästen står emot kyla, är hur mycket den tränas. En häst som arbetar hårt får mer energirikt foder, och kan därför producera mer värme.

Rätt fodermängd

För att hästen ska klara av att behålla sin normala kroppstemperatur vid kyla, behöver du ge den mer att äta. Om du är osäker på hur mycket mer foder din häst behöver på vintern, är det viktigt att du rådgör med någon. Det kan t.ex. vara en hästkunnig förälder, din ridlärare eller din veterinär. Mixtra inte med din hästs foderstat på måfå. Då fi nns risken att hästen t.ex. blir för tjock eller får problem med magen. Om du bor i norra Sverige, eller i norra Finland, kommer du att behöva öka fodergivan mer än om du hade bott längre söderut. Det beror helt enkelt på att vintrarna är kalllare i norr. Då krävs det mer för att hästen ska hålla värmen.

Täcke eller inte?

Det är inte bara antalet grader utomhus som påverkar hästens förmåga att klara kyla. Vädret spelar också en viktig roll. Blåst gör det svårare för hästen att stå emot de låga temperaturerna. Det beror på att pälsen då leder bort värme. Regn och snö gör pälsen blöt, och då skyddar den sämre mot kylan. När det regnar, snöar eller blåser under den kalla årstiden, kan din häst därför behöva ha täcke i hagen. Detta gäller särskilt om din häst är klippt. En klippt häst har ju ingen tjock vinterpäls som isolerar. Även gamla, magra, sjuka och skadade hästar kan behöva täcke.

När solen skiner, värmer strålarna. Då kan det, beroende på din hästs individuella förutsättningar, vara för varmt med täcke. När solen går i moln, kan det vara dags att sätta på täcket igen.

Ligghall

Om din häst går ute dygnet runt även under den kalla årstiden, måste den ha tillgång till en ligghall. Ligghallen ger hästen skydd mot väder och vind, vilket hjälper den att hålla värmen. Att hålla rent i ligghallen är lika viktigt som att hålla rent i boxen. Du behöver regelbundet mocka och fylla på med nytt strö. Halm passar fint som liggunderlag. Den fryser inte, och dessutom värmer den.

TIPS!

Vid minusgrader är det lätt att vattenhinken i boxen, eller rören till vattenkoppen, fryser. Fyll därför gärna en hink med varmt (inte hett) vatten. Då kallnar vattnet långsamt, och fryser förhoppningsvis inte under natten. I hagen är det bra att ha en värmebalja, som hindrar vattnet från att frysa.

När fryser hästen?

Hästen fryser när temperaturen understiger NKT. Tecken på att hästen fryser är att den skakar eller reser pälsen. Ser du något av dessa tecken bör du lägga på hästen ett täcke, eller öka fodergivan.

För att veta vid vilken temperatur just din häst fryser, är det viktigt att iaktta hur den beter sig i olika väderförhållanden. När verkar den nöjd och glad? När börjar den tappa hull eller bli för tjock? När börjar den skaka eller resa päls? Om du vet hur din häst reagerar, kommer du också att veta vilka anpassningar du behöver göra när vädret skiftar.

Rida och köra i kyla

Om du är van att träna utomhus, har du säkert märkt att du behöver längre tid för uppvärmning när det är kallt. Det behöver din häst också. När du rider eller kör utomhus på vintern, är
det därför viktigt att avsätta lite extra tid för att värma upp. Utan ordentlig uppvärmning är det större risk att hästen skadar sig.

Var också noga med att brodda, även om det inte ser ut att vara halt. Även under ett snötäcke kan det gömma sig en och annan isfl äck. Det är också bra att använda snösulor, för att undvika att det bildas styltor. Och du, glöm inte att klä på dig själv ordentligt! Både du och din häst ska ju kunna njuta och må bra!

Jämför inte din häst

När kompisen köpt ett häftigt täcke till sin häst, kan det kännas lockande att själv köpa ett likadant. Då måste man tänka på att de båda hästarna kan ha olika behov. Kompisens häst kanske är klippt, medan ens egen häst är oklippt med tjock vinterpäls. Om man då sätter på sin häst ett täcke, kanske den blir för varm och börjar svettas. Så snegla inte för mycket på hur andra gör, utan utgå från din hästs individuella förutsättningar. Då kommer den att må som allra bäst!