Text: Josefin Strang • Foto: Getty Images (om inget annat anges)

Hästar behöver inte vara någon Pegasus direkt – de kan flyga ändå! Vanligast är att topphästar flyger till de allra största tävlingarna, eller att topphästar blir sålda till en annan del av världen. Så här går det till när hästar åker flygplan!

Köpa flygbiljett

Kan du gissa hur mycket en flygbiljett till en häst kostar? När tävlingshästarna reste från Europa till Rio för de olympiska spelen år 2016, så kostade hästflygbiljetterna 180 000 kronor styck! Det vanligaste är att anlita ett företag som specialiserat sig på att flyga hästar – det kan finnas många regler och intyg att hålla koll på när hästar ska resa över landsgränser, vilket hästflygföretaget kan hjälpa hästägaren med. Hästar åker i specialbyggda flygplan, så om du åker ett vanligt passagerarplan kommer du tyvärr inte få dela resan med hästar!

Bild: Wall Street Journal/YouTube

På väg till flygplatsen

Det är bra att hästarna motioneras lätt innan det är dags att börja resan, så de slipper myror i brallan under den långa resan. Hästarna åker transport eller hästlastbil till flygplatsen – och ibland är flygplatsen långt borta! Det finns stallar i närheten av flygplatsen, där hästarna vanligen får stanna en natt och vila upp sig lite mellan resorna. En veterinär kollar att hästarna verkar må bra. Personalen på flygplatsen kollar också att det är rätt häst som ska åka (alla hästar har pass), de ska också ha rätt intyg och vaccinationer inför resan – exakt vilka papper som behövs beror på var i världen hästen ska flyga. Hästskötare och en hästveterinär kommer att åka med i samma flygplan.

Dags att boarda!

Hästarna har oftast på sig lindor eller tjocka transportskydd, sen lastas hästarna in i en container. Vanligast är att två hästar delar på en container, de får en varsin spilta som är ungefär 110 centimeter bred. En bil eller truck kör hästcontainern fram till det specialbyggda flygplanet. En särskild hiss puttar upp hästcontainern i flygplanet. Hingstarna får stå längst fram för att inte börja väsnas och bråka om stona. Det tar lång tid att boarda planet: om cirka 40 hästar ska följa med på resan tar det tre–fyra timmar att få alla ombord! De flesta hästar som flyger är redan vana vid knasiga resor sedan tidigare.

Bild: Matt Harnacke/YouTube

Bild: FEI/YouTube

Förstklassig service

Flygplatspersonalen ser till att hästarnas packning följer med (som utrustning och foder). Hästarnas utrymme är runt 17 grader varmt, medan de tvåbenta resenärerna sitter i en vanlig flygplatsdel för människor (med säten, toaletter, flygvärdinnor och sånt). Men människorna kan gå in i hästdelen och pyssla om hästarna – det är dock himla trångt för människorna mellan alla hästcontainers! Hästskötarna och veterinärens uppgift är att se till att hästarna håller sig lugna och friska under flygningen, att de dricker ordentligt och äter.

Bild: FEI/YouTube

Flygplansmaten

I år skulle det ha varit dags för OS i Tokyo, då skulle världens elithästar flugit igen! Dock vet vi nu att denna resa inte kommer att bli av förrän nästa år, 2021. Oavsett, när topphästarna skulle resa under senaste OS, alltså till Rio under 2016, så serverades hästarna en mumsig müsligröt innan lastningen. Resan är lång, därför blir hästarna utfodrade av sina hästskötare på planet. Under resan får hästarna hö att pyssla med och tillgång på vatten. Det vanligaste problemet är att hästarna inte dricker tillräckligt under resan, de som dricker dåligt får ofta lite äppeljuice i sin vattenhink.

Bild från 80-talet på hästar som flyger från Nya Zeeland till Australien. 

Bu och bä från hästarna

Störst skillnad upplever hästarna när det är dags för containern att hissas in i flygplanet. Flygplatser är högljudda och vissa hästar behöver öronproppar eller lite lugnande medel. Om hästarna jagar upp sig i containern så ger veterinären dem lugnande medel, men när hästarna väl är ombord på flygplanet är det ingen större skillnad jämfört med att åka hästlastbil. Vissa hästar har till och med lite mer plats än vanligt och gillar att de kan mumsa på hö och vatten under resan. En av de värsta sakerna som kan hända hästen under långa resor är det allvarliga tillståndet transportsjuka. Om hästen står med huvudet fastbundet högt i flera timmar, är stressad och lite uttorkad, så ökar risken för att bakterier samlas i hästens luftvägar. Hästen får då en lunginflammation och behöver behandlas snabbt för att klara sig.

Visste du att…

…när topphästarna flyger så är lasten ombord värd extremt mycket pengar?

När 40 europeiska dressyr- och hopphästar flögs till världscupfinalen i Las Vegas var hästarna ombord värda sammanlagt 158 miljoner kronor!

Tunga fakta - senaste OS!

>> Hopphästarna vägde i snitt 610 kilo.

>> De välmusklade dressyr hästarna var tyngst – de väg de 630 kilo styck.

>> Minst väger de sportiga fälttävlanshästarna: bara 515 kilo per häst.

>> Lasten på ett hästflygplan väger ungefär 17,5 ton!

Se hästar flyga på YouTube!

>> Flying my horse across the world. En YouTube serie av den australiensiska influencern Matt Harnacke (bifogat klipp leder till avsnitt 1 av 5)

>> How the horses travel to the FEI World Equestrian Games 2018

>> Rio 2016: Giving Horses Wings to Compete (hur det går till)