Banhoppning

Häst och ryttare hoppar en bana med vanliga hinder, precis som på vilken hopptävling som helst. Hoppningen brukar ligga sist i tävlingen.

Dressyr

Fälttävlan har egna program, så det är inte samma som vid vanliga dressyrtävlingar. Dressyren ligger alltid först i den tredelade tävlingen och det gäller att få så få straffpoäng som möjligt, för att ligga bra till inför resten av tävlingen.

Fälttävlanskortet

För att få tävla med din häst, måste du först visa att du klarar av det. Det gör du genom att ta fälttävlanskortet. Provet går ut på att du rider några hinder och hoppar en terrängbana. Om du blir godkänd, så får du starta din första debutantklass efter det. Kolla med ridklubben du är med i, hur du ska göra.

Hästbesiktning

Fälttävlanshästar kollas av veterinär före varje start. Det är för att man ska vara säker på att hästen är okej och redo för tävling.

Ryttarbok

Ryttarboken ska alltid tas med till tävlingen. I den står det antecknat allt som ryttaren har varit med om: tävlingar, resultat, varningar och så vidare. Ryttaren har en bok, och hästen en, och de ska alltid visas i sekretariatet före start.

Straffpoäng

Genom hela tävlingen får varje ekipage straffpoäng. Den som har lägst poäng vinner hela tävlingen.

Säkerhetsväst

Det var inom fälttävlan man först började använda olika typer av säkerhetsväst. Numera står det i reglerna att ryttaren alltid ska bära det under terrängritten.

Terrängritt

Terrängritten handlar om att hoppa fasta hinder i terräng. Ofta är de väldigt fantasifullt byggda. Det kan vara både upphopp, nerhopp, vattenhinder och annat. I de esta hinder nns det två vägar – en lätt och långsam, och en snabb och svår. Vattenhindret är ofta populärast hos publiken!

Three-day-event

Det är det engelska namnet för fälttävlan, och betyder tre-dagars-tävling. Alla svåra tävlingar rids på tre dagar, med dressyr, terrängritt och hoppning – i den ordningen. I lättare klasser rider man en eller två dagar i stället.

Pass och vaccination

En häst som tävlar ska alltid vara vaccinerad mot influensa. När du tävlar ska du ha med dig hästens pass och i det står vaccinationerna inskrivna.