Text: Josefin Strang • Foto: Getty Images/Ridehesten.com

På nolltid har det danska varmblodet tagit över världens dressyr- och hopptävlingar. Här får du veta hur det gick till. Du får också veta mer om sagostoet Matiné, hästen som gav galoppombyten i julklapp och varför gamla danska varmblod har en konstig symbol på låret

RASFAKTA

Namn: Danskt varmblod.

Förkortning: DV eller DWB.

Mankhöjd: Cirka 165-170 centimeter.

Raskrav: Hästen ska vara född i Danmark och ha föräldrar av godkänd sporthästras.

Temperament : Trevlig, samarbetsvillig, lättlärd, modig och energisk.

Exteriör: Likt andra ridhästar ska det danska varmblodet ha en välformad, elegant exteriöd med välansatt hals, friska välformade ben och hovar samt uttrycksfullt huvud

Dressyravel: Stora, luftiga, elastisk och balanserade gångarter med aktiva knän och haser. Dressyrhästen ska vara ridbar, modig och vilja visa upp sig.

Hoppavel: Smidig, spänstig med stor kapacitet och bra teknik. Mjuk, luftig och balanserad galopp är viktigt. Hästen ska vara naturligt försiktig och hinderklok, mycket modig och ha stor ridbarhet.

Rasmål: En elegant, långbent och följsam ridhäst med hög ridbarhet och god hälsa. Den har begåvning inom antingen hoppning eller dressyr på hög tävlingsnivå.

Fiontini (DWB sto) – trefaldig världsmästare på unghäst VM

En överraskning för många

Danskarna har överraskat hela hästvärlden. Det danska varmblodet är den yngsta rasen av de europeiska sporthästarna, och Danmark är ett pyttelitet hästland jämfört med exempelvis Tyskland och Nederländerna. Trots det har danskarna avlat fram några av världens bästa sporthästar. Det danska varmblodet är en extra starkt strålande stjärna inom dressyren!

Danskarna var lite avis

Låt oss spola tillbaka i tiden, till sagan om när det danska varmblodet började. För 50 år sedan fanns inga bra dressyr- och hopphästraser i Danmark, bara den småknubbiga, prickiga knabstruppern och vagnshästen frederiksborgare. Samtidigt hade grannländerna Sverige och Tyskland spännande, sportiga ridhästar – kanske blev danskarna lite avundsjuka?

Året är 1962 när danskarna bestämmer sig för att avla fram en alldeles egen varmblodsras. 150 ston, de flesta av tyska varmblodsrasen oldenburgare, fick ingå i stamboken. Danskarna började korsa dessa 150 ston med Europas bästa hingstar, och ynka tio år senare skulle den första fyrbenta superstjärnan födas i Danmark…

Marzog - en stjärna är född

En sommardag 1973 öppnar hingstfölet Marzog sina snälla, bruna ögon för första gången. Platsen är Liselund i Danmark, ett miniatyrslott med vackra ägor. Hans mamma Cheeky Girl är från Tyskland, pappa Herzog är en svensk hingst.

När Marzog fyllt tre år träffar han sin framtidsryttare för första gången, 25-åriga Anne Grethe Törnblad. Hon faller direkt för den långbenta, eleganta Marzog. Bara två år senare, när Marzog är ynka fem år gammal, ger han sina första perfekta galoppombyten till Anne i julklapp.

Som nioåring debuterar han i Grand Prix-dressyr. På den här tiden var många ridhästar ganska stora och tunga, men mjuka Marzog dansade fram med fjäderlätta steg. Under 80-talet vann Anne och Marzog nästan alla dressyrtävlingar som gick att vinna! År 1999 utsågs Marzog till ”Århundradets bästa dressyrhäst” och de danska varmbloden hade kommit för att stanna i ridsporten.

Danska varmblod kan självklart hoppa också!

Stjärnhästarna från Blue Hors

Mitt i Jyllands platta, grönskande landskap finns framgångsrika stuteriet Blue Hors. Här föds flera av världens bästa danska varmblod. Kanske har du hört talas om den enögda dressyrhingsten Blue Hors Zack eller levande legenden Blue Hors Don Schufro? Båda är vinnare av många dressyrtävlingar på allra högsta nivå, och är pappor till många av dagens stjärnor på dressyrbanorna.

Men det mest kända danska varmblodet är ändå förtrollande skimmelstoet Blue Hors Matiné. Kanske är hennes och Andreas Helgstrands tävlingsritt från 2006 den ritt som setts mest i hela världen! Nioåriga Matiné chockade världen genom att dansa fram med den pampigaste traven man någonsin sett. Hästälskare över hela världen förälskade sig i den unga drömhästen Matiné. Men hennes saga blev alldeles för kort. Ett år senare halkar hon av en transportramp och blev aldrig frisk igen. År 2009 bestämdes det att Matiné skulle bli ett avelssto, men hon hann aldrig få ett föl. En vinterdag år 2010 bröt hon benet i hagen och tvingades avlivas vid 13 års ålder. Men detta dansade silversto lever för alltid i dressyrälskarnas minne.

Danska varmblodet i framtiden

2010 var också året då danska varmbloden (äntligen!) slutade brännmärkas. Fram tills dess var alla danska varmblod lätt igenkända eftersom de hade ärr på bakdelen i form av en krona och en våg.

De senaste åtta åren har avelsmålet varit att avla antingen dressyrhästar eller hopphästar, med stor kapacitet, hög ridbarhet men samtidigt modern och sportig exteriör. Från och med 2020 börjar en ny avelsplan där uppfödarna ska koncentrera sig på att avla friska hästar och ta del av ny, spännande kunskap och teknik inom hästaveln.

Fråmgångsrika Cathrine Dufour tillsammans med den danska varmblods valacken Atterupgaards Cassidy.

Att se på YouTube:

Sagohästen Blue Hors Matiné

Förtrollas av drömhästen Matiné. Ritten har över 20 miljoner visningar.

Marzog i MAGISK spegelritt

Se Marzog i en MAGISK spegelritt. Marzog är hästen med skjuten stjärn och nosbläs.