Text: Anna Sellberg • Foto: Getty Image

Många tror att hästen måste ha ett bett i munnen för att kunna styras. Men riktigt så är det inte. Numera är det vanligt att ryttare rider bettlöst och det  nns många olika typer av träns att välja på för den som vill testa.

Säkert har du sett ryttare rida på hackamoore, som är väldigt vanligt, inte minst bland hoppryttare världen över. Ett hackamoore sätts i det vanliga tränsets sidostycken, efter att du tagit bort bettet och den vanliga nosgrimman. När du drar i tyglarna, trycker hackamooret inte bara på hästens nosrygg, utan också på hästens nacke. Det beror på att det fungerar med lite hävstång. Hackamoore kan alltså vara ett väldigt skarpt bett, och du bör ha en kunnig hästmänniska eller tränare med dig när du börjar använder det. Många ryttare klär sitt hackamoore med till exempel fårull, för att det ska bli snällare att använda. Ett hackamoore med väldigt korta skänklar, kallas ofta för ett ”ponnyhack”.

Träns utan bett

Numera finns det också särskilda träns som är sydda för bettlös ridning. Det allra vanligaste kallas för ”sidepull”, som översatt betyder ungefär ”dra åt sidan”. Det vill säga – när du tar i tygeln vänder hästen huvudet åt det hållet, och så svänger den däråt. Sidepullträns har en kraftig nosgrimma av läder, med ringar på båda sidor att fästa tyglarna i.

Det finns också huvudlag som kan användas både med och utan bett. Micklemtränset är ett exempel på det. Inom akademisk ridning har man en egen variant av bettlöst – nämligen ridkapson. Den fungerar som en vanlig kapson och har en metallförstärkt nosgrimma med tre ringar i. Du fäster tyglarna i de två yttersta ringarna, en på var sida. Kapsonen används också vid arbete från marken.

Också westernridningen har flera olika sorters bettlösa varianter, som bosalgrimma och olika varianter av stångbett. Om du rider western, så prata med din tränare om vad som kan passa dig och din häst. 

Hur funkar det?

Ett bettlöst träns påverkar hästens nosrygg i stället för munnen. Och vissa huvudlag är sydda så att de både trycker på nosryggen, nacken och på sidorna av huvudet. Det är lika viktigt att ett sidepull eller hackamoore sitter rätt, som att ett vanligt träns med bett gör det. Framförallt får nosgrimman inte sitta för långt ner. Längst ner består hästens nosrygg nämligen bara av mjukt brosk. Om ett bettlöst träns sitter fel, du trillar av och hästen trampar på tygeln, kan den göra sig illa.

 

Ett bra knep är att ha kvar det vanliga bettet i början. Du behöver ha två tyglar för att det ska fungera. Den ena sätter du i bettet i hästens mun, den andra i det bettlösa tränset. Om det blir problem har du bettet som en extra säkerhet.

Nu plockar jag av bettet och sätter igång!

Nej, stopp! Till att börja med är det viktigt att du och hästen har byggt upp ett förtroende. Hästen ska känna sig trygg med dig, och förstå vad du menar. Börja alltid träningen på ridbanan eller i ett ridhus. Det är också bra om du har en vuxen och hästkunnig person med, som kan hjälpa dig de första gångerna. Börja alltid i skritt och trav, innan du börjar galoppera, rida ut eller hoppa. Om hästen inte är riden bettlöst förut måste den få chansen att lära sig de nya hjälperna i lugn och ro.

Om du är fodervärd eller medryttare: kolla ALLTID med ägaren att det är okej att du provar innan du rider hästen bettlöst!

Westernridning

Inom westernridningen rider man bettlöst på ett lite annat sätt. Ryttaren håller alltid båda tyglarna i vänster hand. Ibland är tyglarna fästa på varsin sida om hästens huvud, ibland på samma ställe under hästens haka. Om hästen ska gå åt höger, flyttar ryttaren handen åt höger.

Då trycker tygeln mot vänster sida på halsen. Samtidigt använder ryttaren sina vikthjälper, precis som beskrivit ovan. Självklart gör hen tvärtom när hen vill svänga till vänster. Westernhästar rids nästan alltid på långa tyglar, oavsett om de har bett i munnen eller ej. Tyglarna används bara när hästen ska stanna – om ens då – och i övrigt rids den främst för vikt- och skänkelhjälper.

Hur funkar hjälperna när man rider bettlöst?

När du rider utan bett har tyglarna inte alls lika stor ”effekt”, som när hästen har ett bett i munnen. Därför är det viktigt att du använder vikt, säte och röst tillsammans med tygeltagen. Om du vill att hästen ska svänga till höger, så gör du din kropp tyngre åt det hållet. Tänk dig att du liksom vänder dig själv och tittar åt det håll du vill att hästen ska gå, samtidigt som du tar i tygeln. När du ska minska tempot eller göra halt, rätar du upp dig och tar i båda tyglarna. Säg ”ptroo” eller ”gör halt” med lugn röst. När du tar i tyglarna, trycker nosremmen mot hästens nosrygg, och den lär sig snart att det betyder sakta av. 

OBS! Vissa hästar trivs inte med bettlöst, utan blir stressade. Andra hästar kan bli för starka för ryttaren när de inte har bett i munnen. Acceptera det och sätt alltid säkerheten först! Du kan prova igen senare – när ni lärt känna och förstår varandra bättre.

Får man tävla bettlöst?

Ja, sedan den 1 januari 2019 är det okej att tävla stor häst på bettlöst träns. Bland annat kan du rida klasserna Lätt C, Lätt B och Lätt A i dressyr. De som rider bettlöst, tävlar i en egen klass för sig. Bettlösa klasser får inte arrangeras för ponny. Om du vill veta mer om reglerna, så läs igenom Tävlingsreglementet på Svenska Ridsportförbundets hemsida. Du kan också fråga din tränare, eller ringa till någon i ridklubbens tävlingssektion.

www.ridsport.se

Hur kan hästen reagera?

Det är olika. En del hästar reagerar inte alls. De går lika snällt som om de hade bett i munnen, eller blir till och med lydigare när du rider bettlöst. Andra kan försöka utnyttja situationen, och dra i väg med dig – eller till och med bli stressade av att bettet är borta. Tänk på att både hästen och du behöver tid för att lära sig hur det funkar.

Varför rida bettlöst?

Om hästen är känslig i munnen, eller har svårt att trivas med bettet, kan ett bettlöst träns vara det som löser problemet. Likaså om hästen har en skada som gör att den inte kan ha bett. Men de allra  esta rider utan bett för att det är ett lite annorlunda sätt att rida, där du då kommer närmare din häst. Om bettlöst ska fungera, måste du och hästen förstå och lyssna på varandra! Sedan behöver du inte alltid rida utan bett bara för att du börjar med det. De  esta varierar och rider ibland med och ibland utan – och det är bra både för häst och ryttare!