Text: Johanna Svenningsson – Foto: Getty Images

Har du nyligen börjat rida och längtar efter att få ge dig ut i skog och mark till häst? Eller är du en van ryttare som vill bekanta dig med nya hästar och miljöer? Oavsett vilket så finns det ett äventyr som passar dig!

 

 

En turridning är en uteritt med guide, där sträckan och tempot anpassas efter gruppens önskemål och ridvana. Om olika personer har olika mycket ridvana, anpassas turen till den som är minst van. Detta gör turridning till en perfekt aktivitet för kompisgänget eller familjen.

Kan vem som helst åka på turridning?

Många turridningsställen tar emot alltifrån nybörjare till vana ryttare. Hästarna är ofta mycket trygga och lätthanterliga. Precis som ridskolehästar är de vana vid att ridas av många olika ryttare. En turridningsupplevelse kan du därför dela med både din ovana pappa och din kompis som tävlar på hög nivå. För hästarnas skull har många turridningsställen en övre viktgräns. Vissa ställen har också en nedre åldersgräns. Ta reda på vad som gäller i det stall dit du och ditt sällskap har tänkt åka. Om någon av er visar sig vara för ung, misströsta inte. Det finns turridningsställen som inte har någon åldersgräns alls!

Olika hästraser och inriktning

Till skillnad från på en ridskola, är hästarna i en turridningsverksamhet ofta av samma ras. De flesta ställen har valt att satsa på islandshästar, men det finns även verksamheter som erbjuder turridning på till exempel nordsvenskar, fjordhästar och basjkirer. Under en turridning på islandshäst får du möjlighet att prova på att tölta. På andra ställen får du istället ägna dig åt engelsk ridning eller westernridning. Ta chansen att bekanta dig med en hästras som du inte har så mycket erfarenhet av! Eller varför inte utmana dig själv genom att prova på en, för dig, ny ridstil?

Skogar, hav och fjäll

Turridningsverksamhet bedrivs på olika platser runt om i landet. Detta gör att du har möjlighet att rida i olika miljöer. Vid kusten erbjuds ofta turridning vid havet, inte sällan med galopp eller tölt längs stranden. Längre inåt landet finns möjlighet att rida mysiga skogsturer, och i fjälltrakterna erbjuds ofta långritter i vildmarken. Fundera på vad som lockar dig och ditt sällskap allra mest.

Varierande längd

Hur lång en turridning är varierar mycket. Det är sällskapets önskemål, och vad verksamheten kan erbjuda, som styr. För den som är nybörjare, eller inte har ridit på länge, kanske en timme till häst är lagom första gången. För den som rider regelbundet kanske istället två eller tre timmar i sadeln passar bättre. Ofta fyller man då sadelväskorna med godsaker, så att man kan stanna till och fika under turen. Ibland körs fika eller mat ut med bil, och dukas upp i en skogsglänta eller vid en grillplats lagom tills ryttarna kommer. Hur mysigt låter inte det?

Flerdagsritt med övernattning

För den som är sugen på ett längre hästäventyr, erbjuder många turridningsställen flerdagarsritter. Då rider man många timmar per dag, och övernattar på ett eller flera ställen längst vägen. På vissa flerdagarsritter sover man i tält, på andra bor man i mysiga stugor eller på en lyxig herrgård. Hur du än bor kommer du att få några oförglömliga dagar med en hel massa ridning. Säkert kommer du också att få en hel del träningsvärk. För flerdagarsritter brukar det, till skillnad från kortare turridningar, krävas att alla i sällskapet har god ridvana. Vanligtvis ska du kunna rida en häst i alla gångarter i varierad terräng. Självklart ska du även orka tillbringa många timmar i sadeln, flera dagar i sträck. Annorlunda turridning För dig som är taggad på ett riktigt äventyr, finns det verksamheter som erbjuder turridningar utöver det vanliga. Vad sägs om att dundra fram i galopp på en gigantisk shirehäst, eller ta en midnattsritt i de finska fjällen? Eller varför inte prova hur det är att rida på en åsna? Det finns mycket att uppleva!

Att tänka på

Välj en turridning som passar alla i sällskapet. Alla ska kunna hänga med i tempot och njuta av ritten. Turridningsstället kommer troligen att vilja veta allas ridvana, längd och vikt. Detta beror på att de vill kunna dela ut rätt häst till rätt ryttare. Det kan vara bra att skriva upp dessa uppgifter på en lapp, som den som ska boka turen kan ha framför sig när hen ringer eller mejlar. Även om alla som ska rida är barn, måste en vuxen stå för bokningen.

Hitta turridning

Om du vill rida islandshäst, och vill veta vilka turridningsställen som finns, kan du vända dig till Svenska Islandshästförbundet. Annars är ett hett tips att söka på Google. Försök att vara så noggrann som möjligt. Om du bara söker på ”turridning” kommer du att få ruskigt många förslag. Om du däremot söker på ”turridning åsna”, är chansen större att du direkt får upp de förslag som passar dig. Du kan även söka på Facebook eller Instagram. Många turridningsställen har egna konton där de svarar på frågor och lägger upp bilder på gården och hästarna. Kolla runt och låt dig inspireras!

Turridning utomlands

Många andra länder också erbjuder turridning. Fråga de vuxna du bor med om ni kan rida under utlandssemestern, och be dem om hjälp att hitta ett ställe som verkar både trevligt och seriöst.