1 Stolsits

Vad är det? Stolsitsen är ett supervanligt sitsfel. Din fot hamnar för långt fram, det ser ut som om du sitter i en stol. Det gör att du sitter för tungt på dina sittben, hamnar i bakvikt och det leder ofta till att skänklarna  axar.

Vad beror det på? Oftast får du stolsits för att du sitter tungt på rumpan, långt bak på sadeln och med lårens baksida mot sadeln. Hur  xar jag felet? Om du har en ridhusspegel, gör en halt så du kan se dig från sidan. Sätt dig längre fram i sadeln, vrid om dina ben så lårens insida ligger mot sadeln. Släpp stigbyglarna, tänk att dina ben är långa, din häl ska naturligt hamna under din höft. Kanske upptäcker du att stigläderlängden behöver ändras också? Tadaa, nu har du gått från stolsits till lodrät sits!

BONUSÖVNING! Redo för nästa steg? Behåll din lodräta sits även när din balans utmanas. Testa stå upp i sadeln i skritt, trav och galopp. När det funkar, gör roliga kombinationer som att stå två steg och sitta ett steg, sedan tvärtom.

2 Superskump

Vad är det? Ett vanligt sitsfel där ditt bäcken inte hänger med mjukt i hästens rörelser, så du skumpar tungt på hästen (ibland kanske du skumpar av).

Vad beror det på? Du tappade din följsamhet. Vissa hästar har såklart skumpigare trav än andra!

Hur fixar jag det? Känner du att du börjar skumpa? Rid tempoväxlingar och växla gångarter ofta. Blunda några sekunder och koncentrera dig på att försöka mjukt rulla och gunga med i hästens rörelser. Våga ta bort stigbyglarna! Kom ihåg att andas, för när du blir spänd är det ännu svårare att vara följsam.

BONUSÖVNING! Det är superbra att bli longerad, så du kan koncentrera dig helt på din följsamhet.

3 Stigbygelkrångel

Vad är det? Kanske tappar du stigbygeln, får foten för långt in eller står på tå.

Vad beror det på? Oftast för att du kniper med låren eller knäna.

Hur fixar jag det? Det är viktigt att stigbygeln är på fotens bredaste del för att du ska kunna hålla balansen. Gör sen samma övningar som används för att få bort stolsits!

4 Tygeltrubbel

Vad är det? Kanske håller du balansen i tygeln, håller för hårt eller till och med tappar tygeln.

Vad beror det på? Det är naturligt att vi människor letar efter något att ta tag i när vi tappar balansen – men vi ska aldrig hålla vår balans i hästens mun! Ibland får vi hårda händer för att vi är spända i händer, armar och axlar, när vi egentligen borde mjukt gunga med i hästens huvudrörelser.

Hur fixar jag det? Håller du balansen i tygeln? Träna balansen med bonusövningen mot stolsits (ha långa tyglar) eller bli longerad. Du kan också rida med tygeln mellan pek nger och långfinger för att få en mjukare hand. Håller du för hårt i tygeln? I skritt och galopp ska handen gunga med i hästens huvudrörelser. Gör en övning där du håller händerna brett isär så tygeln inte snuddar halsen. Skritta på kort tygel, låt din hand och arm gunga med som ett mjukt gummiband med hästens huvudrörelser. Kan du göra ridvägar utan att tygeln nuddar hästens hals? Försök hålla precis samma motstånd hela tiden! Testa samma övning i galopp när du är redo. Har du för lång tygel? När man rider behöver man ständigt justera tygellängden. Klistra en bit färgglad tejp på tygeln som visar ungefär var du ska hålla.

5 Hösäck

Vad är det? Du lutar dig framåt, kanske med rak rygg eller krummad rygg. När din överkropp är framåtlutad eller hopsäckad förlorar du din balans och följsamhet. Vad beror det på? När vi känner oss osäkra i sadeln är det lätt hänt att vi råkar luta oss framåt. Det är också vanligt med dålig hållning.

Hur fixar jag det? Om det beror på att du känner dig orolig på hästryggen – berätta för din ridlärare! Försök lära dig själv att sträcka på dig om det känns obehagligt. Faller överkroppen framåt både på hästryggen och till vardags, så kan du träna på din hållning. Googla efter ”enkla övningar bättre hållning” så får du hjälp!

BONUSÖVNING! Känns det som du spänner upp dig när du försöker sträcka på dig i sadeln? Överdriv och sträck upp dig så hårt du kan, samtidigt som du spänner dig stenhårt, drar upp axlarna mot öronen, grimaserar och håller andan. Håll i fem till tio sekunder, sedan slappnar du av. Upprepa om du behöver!