Vad är roligare än att göra sin häst riktig fin? Varför inte ha en pysseldag eller kväll då hästen är helt i centrum? Ni kan rycka man och fläta, eller kanske klippa stubb. Här kommer lite olika tips!
Text: Malin Eriksson Ill: Lena Furberg, Foto: Fotolia/IBL

Att samla ihop pannluggen i en enkel fläta är snyggt och passar för tillfällen då man vill ha lite skönhet i vardagen.


Du behöver:

Kam
Påse med gummisnoddar
Flaska med vatten
Sax
Eventuellt också något snyggt färgglatt band eller en mantejp att dekorera flätan med. Det kan
också vara bra med en pall att stå på om din häst brukar höja nacken. En klämma kan hålla undan manen när du flätar

 


minhast-09

 


Att fläta

En vanlig fläta gör du genom att dela upp den bit du vill fläta i tre delar. Nu har du tre buntar bredvid varandra. Börja med en av
de yttersta buntarna och lägg den över den mittersta, ta sedan den yttersta på andra sidan, och lägg den över den mittersta. Fortsätt med den allra yttersta och så vidare, till flätan är så lång som du vill. Då sätter du i en snodd. Simsalabim, du har en fläta!

 


 

fotolia_71498644Tävlingsknoppar
När man ska tävla vill man att hästen ska vara extra snygg och prydlig. Därför har man oftast manen flätad. På dressyrtäling är det regel att en häst med lång man ska flätas, så att halsens linjer syns tydligt.Det är för att domaren ska kunna se hur hästen arbetar och inte störas
av en yvigt flygande man. Den typ av flätor som är vanligast på tävlingar är knoppar.

Gör så här: Fukta och kamma manen. Dela upp den i tofsar. (Gör gärna tjugoen stycken – det anses av många vara en magisk siffra som ger tur när man tävlar.) Fläta varje tofs. Ta den färdiga flätan och vik ihop den. Sätt en snodd runt.

 


 


Liggande knoppar

Om hästen har lång man är det svårt att samla ihop den i tävlingsknoppar. Ett sätt att göra knoppar som passar för hästar med lång man är att istället vika ihop flätorna så att de vilar mot hästens halslinje.

 


 


Hängande flätor

När det inte är någon strikt tävling, men du ändå vill att hästen ska vara snygg, kan det vara fint att bara ha enkla flätor i manen.

Gör så här: Du gör som vid tävlingsknoppar, men istället för att vika ihop flätorna till knoppar låter du flätorna hänga. Du kan binda ett snyggt, tunnare band runt snodden.

 


 


Hästsvansar

Om hästen har lång man kan det vara snyggt att dela in den i enkla tofsar. Runt varje tofs kan man knyta något vackert band eller göra en rosett.

Gör så här:
Kamma manen. Dela sedan in den i ett antal tofsar. Sätt en snodd, och eventuellt band rund varje tofs.

 


 

 

fotolia_38139910

En fläta mitt i manen

En enkel fläta mitt i den tjocka yviga manen kan vara jättefint. För att få den extra söt kan man sätta i ett band eller rosett i någon fin färg.

Gör så här: Red ut och kamma manen fint luftig. Ta en tofs, gärna mitt på manen. Dela tofsen i tre delar och ta dessa tofsar och linda växelvis runt varandra till en fläta.

 


 


Ardennerflätan

En präktig ardennerfläta är särskilt snyggt på en häst med rejäl man. Ardennerflätan är en inbakad fläta. Den kan också göras på en häst med kortare man, men som hörs på namnet är flätan vanligast på et kraftigt kallblod.

minhast-16Gör så här: Börja längst upp vid öronen. Ta en tofs och dela i tre ganska tunna delar. Lägg en ena delen över den andrvanlig fläta. Den sista biten fläta kan sedan hänga löst, eller knytas ihop till en knopp och lyft samtidigt in en bit från övriga manen. Obs! Var noga med att flätningen håller sig nära mankammen. För att lyckas med det måste du spänna varje flätning hårt. Fortsätt med nästa tofsdel. För varje flätning tar du in mer man. Sakta ringlar sig flätan ner efter mankammen. När du kommer till mankammens slut, där manken börjar, ska hela manen vara inne i flätan. Nu fortsätter du fläta den man som är kvar i en vanlig fläta. Den sista biten kan sedan hänga löst, eller knytas ihop till en knopp.

Ett alternativ till den långa manen är att klippa stubb. Det är en stilig och enkel frisyr. Fjordhästar har nästan alltid stubb, men det är snyggt även på andra hästraser. Det finns några olika varianter av stubb, men vanligast är att du klipper av manen så att den är bara några centimeter lång. Och sedan klipper in på sidorna så den formas snyggt.

 


fotolia_25445068


Tävlingsknopp

Pannluggen kan flätas på samma sätt som tävlingsknopparna. Samla hela pannluggen i en fläta. Om man vill göra det lite mer avancerat kan man göra en inbakad fläta.
När du flätat in hela pannluggen och fäst en snodd runt ska du vika ihop flätan till en kopp. Knoppen kan antingen ligga ner efter hästens panna eller fästas så att den sticker ut från pannan.

 


 


Vågig

Detta är ett tips för hur du får en vacker vågig pannlugg till din häst. Kamma först ut pannluggen. Fläta den sedan i en eller flera flätor. Se till att fläta ganska hårt. Låt flätorna sitta i över en natt. När du tar ur flätorna nästa dag har hästen fått vackra lockar.

 


 

 

fotolia_30723910

Svansen – inbakad fläta

Börja högst upp på svansen och ta tre små buntar svans. Börja fläta neråt, och för varje flätning ta in mer svans från sidan av hästens svansrot. Fortsätt flätan tills du nått en bit ner på svansroten, då kan du avsluta den inbakade flätan och göra en vanlig fläta en bit innan du sätter i en snodd. Sedan kan

 

du vika in den vanliga flätan så att det blir en kringla.

 


 


Klipp längs med svansroten

Om du inte vill göra en inbakad fläta på svansen är det en bra idé att klippa längs med kanten på svansroten. Det gör att hästens svansföring träder fram tydligare och den ser mer välvårdad ut. Ett måste för dressyrhästen! Var försiktig med saxen så du inte sticker hästen