Om du känner att du vill rida mer, lära dig mer och utvecklas fortare inom ridningen, utan att ha möjlighet till en egen häst, kan du bli en medryttare.

Som medryttare hjälper man medryttarhästens ägare att rida hästen, när ägaren inte har tid eller lust. 

Hur blir man då medryttare? Vad är viktigt att tänka på när man blir medryttare? Här kommer ett par supertips på hur just du kan bli medryttare.

Innan du blir medryttare måste du tänka igenom vad vill du få ut av att vara medryttare och vad du har för möjligheter. Vill du tävla och träna, eller vill du bara ha kul och få rida lite extra, har du möjlighet att betala till ägaren? Har du möjlighet att få skjuts eller måste det finnas bra bussförbindelser? Hur många gånger i veckan vill och kan du hjälpa till och rida? Skriv ner allt på ett papper och prata med dina föräldrar om du är under 18.

På hemsidor som Blocket, Hästnet och på olika medryttargrupper på Facebook kan man annonsera. När du skriver en annons börja med att berätta om dig själv, hur länge du har ridit och vilken slags häst du söker, utgå från pappret du skrivit. Om man är under 15 år och aldrig har haft medryttarhäst tidigare kan också vara bra att nämna om man har möjlighet att ha med sig någon vuxen, för då kan ägaren känna sig tryggare. Överdriv aldrig med att säga att du kan mer än vad du kan, hur bra du rider kommer ändå komma fram sen när du provrider. Lägg gärna till bilder och/eller filmer, så ägaren vet ungefär hur du rider innan.

Du kan också prata med folk. Prata med alla du känner som är insatta i ridsporten, särskilt folk som du vet har mycket hästkontakter, säg att du letar efter en medryttarhäst och fråga om det är någon som den vet behöver hjälp med sin häst. Du kan också sätta upp en lapp i stallet.

Om du får napp är det viktigt att du är öppen för olika förslag och även om det kanske inte låter som du hade tänkt skadar det aldrig att provrida ändå. Om man inte betalar för att vara medryttare kan man oftast vänta sig att göra en del stallsysslor också.

Sedan kommer den dagen då det är dags för provridning. Att vara nervös är helt naturligt, dom flesta är nog nervösa när man ska provrida någon annans häst för första gången och ägaren står och tittar på. Det är väldigt viktigt att du känner att du och ägaren tänker likadant kring hur man hanterar och rider hästar.

Ett stort tips är att fråga mycket, om vad som helst som olika ryttare göra annorlunda. För de flesta hästägare vill att du som medryttare ska behandla hästen och göra allt precis som dom tycker att man ska göra. Det är därför det är också därför det är så viktigt att du och ägaren tänker likadant.

Man kan också vända sig till olika ridskolor, dom har oftast något slags skötar/hyrar/medryttarsystem. dock får man oftast betala då. Det kan vara en bra första medryttarhäst, fördelarna då är att det brukar finnas andra att rida med och att man får lektioner. Att ta lektioner är viktigt om man vill utvecklas med hästen. En annan fördel är att man kan få möjlighet att tävla med hästen.

Som medryttare är det viktigt att du är pålitlig, ansvarsfull och att du aldrig gör något som ägaren inte vill. Om du är osäker på om du får något är det alltid bättre att fråga först, för att alltid vara på den säkra sidan. Säkerheten ska gå först, det är ändå någon annans häst man håller på med. Va noggrann med alla uppgifter du får, små som stora, till exempel med mockningen.

Att vara medryttare är jätteroligt och kan vara ett bra sätt att lära sig mera. Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att hitta en medryttarhäst som passar dig.