Hösten är underbar på många vis! Klimatet är svalt och perfekt för ett träningspass i paddocken, luften är frisk och träden är sådär härligt gula. Något som dock är oundvikligt på hösten är allt regn! Efter regn kommer…,ja vadå? Lera såklart!

 

Hagarna drabbas av leran

Hagarna är oftast det som drabbas värst. Särskilt mindre rasthagar är utsatta. Om man har fler hagar än hästar kanske man har möjlighet att byta hage ibland. Stora hagar håller sig i regel mycket bättre men tenderar att bli väldigt leriga vid grinden eller där vattnet står, eftersom hästarna ofta spenderar en hel del tid där och trampar upp underlaget. Ett tips kan vara att flytta på vattentunnan då och då.  Man kan även se till att hagen har flera öppningar på olika ställen, så att man kan skifta ibland. Hästarna lär ju sig ganska snabbt vid vilken grind hästägaren brukar komma. Därför kan man prova att byta med någon veckas/ett par veckors mellanrum så att hästarna inte alltid ställer sig vid samma. Inte säkert att det hjälper mot leran speciellt mycket, men prova kan man alltid!

Viktigt om man fodrar i hagen är att man hittar den minst leriga platsen att lägga höet på. Då får hästen i sig så mycket som möjligt och höet slipper bli dränkt i lera och smutsigt vatten. Dessutom är inte alla hästar speciellt förtjusta i att stå i den djupaste leran och äta!

 

Noggrann visitering
En annan sak att tänka på vid lerigt underlag är att visitera hästen extra noga, särskilt ben och hovar.

Mugg är en hudinflammation som drabbar hästens karleder (mellan hovskägg och hov). Huden, som egentligen ska verka som en barriär mot bakterier, är vid karlederna tunn och känslig. Om den huden då ständigt är fuktig och smutsig, särskilt på hösten då det ofta är lerigt ute i hagen, försämras skyddet och huden kan lätt bli sårig och infekterad. Det är då inflammationen uppstår.

Rasp kan bli en följd av att muggen inte behandlats i tid. Då har skorporna spridit sig upp till skenbenet. Rasp kan i sin tur leda till lymfangit, en inflammation i lymfkärlen i hästens ben. Lymfkärlens uppgift är att transportera vätska från vävnaderna, men vid lymfangit stannar vätskan kvar i benen, som då blir svullna.

Hovböld uppstår i hovens läderhud om den t.ex. trampat på något vasst eller blivit sömstucken. Lera innebär bakterier i mängder och om hästen ständigt står i leriga hagar, samlas dessa bakterier i hovarna och kan krypa upp i de minsta små hålen som hästen kan tänkas ha. Detta i sin tur kan orsaka en hovböld.

Hösten är mörk
Även dagtid kan det upplevas vara lite mörkt, om det är en grå och mulen dag. Det kan dessutom regna eller vara lite dimmigt. Bra är att ha reflexer när man rider eller promenerar med hästen utomhus, även dagtid eller åtminstone framåt eftermiddagen. I synnerhet när det är älgjakt, eftersom en reflexlös häst skulle kunna misstas för en älg!

Sätt på en reflex på varje ben, så att det verkligen syns att det är något fyrfota på vägen! Ta även gärna på ett reflextäcke på hästen och en reflexjacka på dig själv. I mörkret ska ingen bilist kunna ta miste på vad det är man möter på vägen

Om man har travat och galopperat ute kan lera och grus lätt skvätta upp på hästens ben och mage. Tänk på att visitera hästen där noggrant efter ridpasset och gör rent utrustningen så den inte kan orsaka skav på hästen vid nästa ridpass!